Category Archives: Reading

På tur i posten

Jeg driver ennå og leser litt japansk for meg selv. Jeg er såpass nørd at jeg synes det er spennende å lære ting som gramatikk og vokabular på fritida. Japansk har så mange sider at det hele tiden føles variert, og jeg kan jobbe med å lære det på mange forskjellige måter.

Nå begynner jeg å nå det punktet der jeg trenger å lese mer. Jeg kjøpte med meg litt tegneserier fra Japan for å øve meg med, men de er mildt sagt utfordrende å komme gjennom. Japanerne bruker jevnt over 4 skriftspråk. Jeg kan 3 av disse, og prøver å lære meg det 4. Det går sånn passe. Når jeg klarer å tyde stavelsene, så skjønner jeg de forskjellige ordene, men jeg skjønner ikke hva de betyr når de er satt sammen. Japanerne sier liksom hoved-ordene i begynnelsen av setningen, og så runder de av med nyanseringer som gjør at setningen blir formell, uformell, fortid, nåtid, humoristisk, oppgitt etc etc etc. Det er disse avrundingene jeg ikke skjønner. Straks setningen blir noe annet enn striks formell, så fisler den ut i uforståelighet.

Det håper jeg at denne boka kan rette på:

Den er på tur i posten. Wee! Boka skal få japansken min til å “flyte” bedre. Håper den holde det den lover. Enn så lenge sitter jeg med verdens tykkeste og mest uhåndterlige ordbok mens jeg prøver å tyde Dragonball og Conan.

En sommer er over

Jeg har ikke hatt ferie i år, men jeg har tatt fri fra både blogging og håndarbeid. Nå begynner det å bli kaldere ute, og da melder strikkelysten seg. Jeg har to-tre mønstre som jeg kikker på, og ved neste lønning blir det garnkjøp og kanskje noen nye bambuspinner. Det er særlig disse to jeg kikker på:

Strikket sidelengs og med short rows. Spennende!


Denne har artig konstruksjon og er sikkert kjemperask å strikke. Tenker å lage den i noe annet enn anbefalte Eskimo, siden jeg har dårlig erfaring med holdbarheten.

Det har vært en skikkelig influensahøst, og jeg har selvsagt fått min dose. I år ble det så ille at jeg måtte være hjemme fra jobb nesten en uke, og jeg er ennå slått ut nesten fire uker senere. Konsentrasjonen er ikke på topp, men jeg prøver å lese litt. Så nå har jeg følgende bøker på nattbordet:

Jo, det er litt mange bøker å holde på med samtidig, men fokuset varer ikke lenger enn et kapittel eller to før jeg må gå videre til noe annet. Så jeg kommer vel gjennom alle til slutt.

I postkassen: Japanese for Busy people

Sortland har tre bokbutikker, men ingen av dem har en særlig fyldig japansk-seksjon (eller vegetarkokebokseksjon eller strikkeseksjon). Derfor ender jeg ofte opp med å kjøpe bøker på nett. Det er ikke toll på bøker, så man kan kjøpe dyre og tunge ting. Og så blir det artigere å sjekke postkassen!

En av hobbyene mine er å lære japansk. Det er går litt i rykk og napp. Akkurat nå er jeg nok en hel del dårligere enn da jeg gikk på kurs, men men jevne mellomrom tar jeg det opp igjen og lærer noen nye ord og setningsstrukturer.

I forrige uke bestemte jeg meg for å kjøpe noen nye bøker, og kanskje finne litt av gnisten igjen. Jeg vil gjerne være bedre til å lese japanske skrifttegn, derfor falt valget på en bok med lite “romaji”, japanske ord skrevet med vestlige bokstaver: Japanese for busy people: Kana Workbook.

Det er egentlig en arbeidsbok som hører til en hel serie, men jeg har allerede en annen lærebok og føler jeg har nok med det.

I tillegg slengte jeg med denne:

Som forventet er den ikke så veldig grundig, men den er artig å se skrifttegn og setninger brukt i praksis. Håpet er jo at jeg en gang skal kunne kjøpe japansk manga og lese den, så dette er vel en ok begynnelse.

Og hva er egentlig poenget med å lære japansk?
Vel, jeg drømmer om å reise litt rundt i Japan, og da er det vel ganske sikkert at ikke alle byer er skiltet på engelsk sånn som Tokyo er. Da gjelder det å stille forberedt, ellers kommer vi til å både sulte og gå oss bort.

På nattbordet: A short history of nearly everything

Jeg er over gjennomsnittet glad i å lese om vitenskap. Vanligvis gir det seg utslag i impulskjøp av Illustrert vitenskap og Scientific American Mind, men innimellom finner det veien inn på nattbordet også. Øystein har hatt denne boka stående i hylla i noen år, men jeg har aldri hatt tid til å ta den opp og lese i den. Nå er jeg i gang, og det er en fornøyelig blanding av vitenskap, historie og humor. Positivt overrasket! En illustrert versjon med faktabokser hadde vært enda bedre, men den ville blitt veeeldig lang.

Er et steg nærmere å skjønne konseptet kvantefysikk. Bare det i seg selv er jo ikke så verst.

På nattbordet: The Salmon of Doubt

Hyggelig lesning på regntunge vårdager! Jeg er ikke av typen som ler høyt av bøker, men med denne kan jeg finne på å humre litt hørbart mens jeg blar. Fin innimellom-lesning fordi den består av mange korte stykker, så man trenger ikke “lese bare et kapittel til” før man legger seg. <3 Douglas Adams!

Om du ikke har lest noe av Douglas Adams før er ikke dette stedet å begynne, men forsåvidt... om du ikke har lest noe av Douglas Adams før så

1: har du gått glipp av noe

2: bør du gjøre det så snart som mulig

3: er det ikke for sent!

4: bør du begynne med denne.