Nye gamle ting

Så, jeg har ikke blogget om det ennå, men jeg har gjort en investering. En veldig liten økonomisk investering, men kanskje litt større når det gjelder plass og tid og sånn. Jeg har kjøpt meg en rokk:


Den er veldig gammel. Mannen som solgte den sa over hundre år. Kanskje så gammel som 1880. Den ble sist brukt under krigen, ca 1940, av hans nå avdøde bestemor. Siden da har den stått i en fjøs, noe den egentlig ikke bar preg av. Ja, den var skjev og uttørket og støvete, men ikke helt ødelagt.

Jeg kjøpte den samme dag som jeg dro hjem fra spinnekurset. Da jeg satt alene på hotellrommet siste kvelden og spiste takeaway-mat og sjokolade og potetgull og drakk kaffe og øl og strikket på de nye strikkepinnene mine (trøsteshopping? jeg?) ramlet jeg innom finn.no, og der lyste den mot meg. Det som lokket mest var prislappen: 600 kroner. Om jeg kunne få en fungerende rokk for det, så hadde jo det vært helt fantastisk, tenkte jeg. Så vi dro innom eieren, slo fast at hjulet snurret og at den hadde sneller og kroker, og så tok vi den med oss og kjørte hjem. Den er liten og nett, så den passer fint i bilen.

Da vi kom hjem viste det seg at alle metalldelene hadde rustet fast i hverandre, og alle treskruene var størknet. En uke full av avfettingsmiddel, stålull, rustfjerner, grønnsåpe og q-tips passerte. Etter litt knoting med rokkesnoren og en grundig oljing av alle de bevegelige delene hadde jeg faktisk en fungerende rokk!

Forutseende som jeg er, hadde jeg handlet med meg litt ull fra Lillehammer. Litt hvit og litt brun shetland tops, og litt merino, om du er nørdete nok til å ha lyst til å vite det. Jeg begynte med den hvite ulla siden den var kjedeligst men mest robust. Den ble til dette…


… som ble til denne(fotografert på skolen med telefonen min. (prokrastinere?jeg?):

På PC’en min.

Sammen med intervjutranskripsjoner.

Er det noe jeg har lært i telemark, er det at man bør kle seg som en vinter-ninja når det er mer enn -10 grader ute.

Mønsteret er Calorimetry fra Knitty.

Så nå holder jeg på å spinne Merino-ull, som forhåpentligvis skal bli både lue og votter til meg selv. Gleder meg masse til å bli flinkere!

4 thoughts on “Nye gamle ting

  1. Gratulerer med (ny) rokk! Etter det som jeg kan se av bildene, har den to pipeåpninger – stemmer det? Så har du kjøpt deg en dobbeltrokk for linspinnere. Den er veldig gammel. Dobbeltrokkene ble lagd for å kunne spinne effektivt. Du spinner to tråder på en gang – en på hver snelle. Utfordrende mener nå jeg. Det er i alle fall utrolig morsomt at du har fått tak i en sånn rokk. – Og enda morsommere er det at du får den til å fungere. Stell godt med den, da. Du har spunnet nydelig garn. Lykke til videre med fortsettelsen som spinner.

  2. Hei hei bloggspinner, hyggelig at du tok turen innom :)

    Det er en dobbeltrokk ja (eller gossip wheel – jeg liker det navnet best), men den kan dessverre ikke brukes som det; den ene snella tror jeg må tilhøre en annen rokk, for den passer ikke på noen av vingene. Jeg må bokstavelig talt skru den ned på vingen, og det er ikke snakk om å få den til å snurre. Så jeg bruker den fungerende snella jeg har, og nøster tråden over på dopapir-ruller når den blir full. Så tvinner jeg fra dopapir-rullene til slutt. Det er ikke så effektivt, men det fungerer.

    Har sett at de skal ha en liknende rokk på Vestfold fylkesmuseum, så jeg skal høre om de kan fortelle meg noe mer om den. Kanskje hvor og når den er laget, hvordan jeg bør stelle med den, og om de har noen sneller til overs (hehe).

  3. Ooooo!

    Er ikke fibernerd nok til å virkelig Ooh-e og Aaaah-e over den, men så utrolig kult. Du er definitivt min strikkehelt, samme hvor mye enkelte andre prøver å ta den posisjonen ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>