Steinalderdietten

Jeg hadde egentlig ikke trodd at jeg skulle få det til, men jeg er ennå på diett! Med noen kontrollerte utskeielser har jeg klart å holde meg innenfor de reglene jeg hadde satt meg på forhånd. I prosessen har jeg brukt ekstremt mye tid på kjøkkenet, og jeg har tilberedt 2-4 store måltider fra brunnen hver dag. Jeg har ikke fryser, så jeg kan ikke hamstre eller gjøre så veldig mye forarbeid heller.

Jeg er jo glad i å lage mat, og alle timene på kjøkkenet har gjort at jeg har blitt kjent med alt verktøyet på nytt igjen. Jeg har kjøpt en ny kniv, noen nye skåler, en slikkepott og en fantastisk grønnsaksskreller.  Ikke minst har jeg kjøpt en spiralizer til å lage squashpasta og andre godsaker på. Den billige foodprosessoren fra Bosch som vi kjøpte i Notodden for noen år siden har også fått kjørt seg. Jeg finner ikke alt tilbehøret som hører til (en daglig irritasjon), men den vanlige kutte-delen er i sving nesten daglig. Jeg har begynt å kikke på ny foodprosessor med ting som blender og kjøttkvern. Som tidligere vegetarianer er det veldig underlig og litt ekkelt å kikke på kjøttkverner på internett, men muligheten til å kjøpe kjøtt som er bra både kvalitetsmessig og moralsk gjør at jeg føler det er et riktig steg å ta.

Steinalderdietten er stor i USA, særlig i miljøer hvor folk trener mye. Mange bruker det som en lavkarbo-diett, og kutter også ut frukt og grønnsaker med masse stivelse. Andre igjen fokuserer på whole food – hel mat. De gjør som meg, og lager all maten fra bunnen av. Felles for alle områder av steinalderdietten er at man kutter ut alle kornsorter. Hvete, havre, rug, bygg, ris, quinoa – hele sulamitten.

Dietten kommer også med en filosofi, akkurat som de fleste andre dietter. Fokuset i steinalderdietten er på å spise mat som styrker og helbreder kroppen, og å leve en livsstil som bygger opp heller en å bryte ned. Å drikke nok vann og å få nok søvn er viktige bestanddeler i dietten, det samme er det å unngå alkohol (for da må kroppen rense ut alkoholen før den kan fortsette å bygge seg selv opp). Balanse i måltidene er også viktig. Det er viktig at det er nok fett, nok proteiner, nok fiber, nok karbohydrater til å lage riktig drivstoff for kroppen. Jeg har vært litt for dårlig til å lese meg opp på denne balansen, men surfer ganske godt på alt jeg lærte meg om mat og næringsstoffer da jeg var vegetarianer.

De beste oppskriftene jeg har funnet så langt har det til felles at de minner om mat jeg er vant til å spise, som minner om hverdag og ordinært kosthold. De har alle (foreløpig) blitt akseptert av kroppen min, og gir meg noe å glede meg til når jeg skal planlegge middag.

Nummer 3: Blomkålbiff
Etter å ha spist noen runder med blomkålris er jeg ikke helt solgt på smaken, og det til tross for at jeg  er over middels glad i blomkål. Men blomkålbiff, det var noe annet det. Kjempegodt, enkelt å forberede, og en smak ikke så altfor fjernt fra en vanlig norsk kosthold. Persillepestoen som vi laget til var også helt fantastisk.

Nummer 2:
Sellerirot-lapper
En ting jeg virkelig savner er pannekaker. Deilige, tynne, crispy pannekaker med skinke og ost. Mmmm. På AIP-dietten er det ikke mulig å lage pannekaker (mange har prøvd, alle har feilet) men såkalte hash browns laget av sellerirot var ikke så veldig langt unna. Konseptet er enkelt: Du rasper selleriroten, steker den i panna til den er gyllen og cripsy og drysser på litt salt. Sykt godt, og konsistensen ble noe helt eget og litt pannekakeaktig. (Hvis du IKKE er på en diett oppfordrer jeg deg til å heller lage dette med raspet potet (husk å klemme ut litt vann før du steker den) tilsatt raspet ost. Mmmm. )

Nummer 1:
Taco-skål
AIP-dietten forbyr de fleste krydder, men jeg har sneket inn litt spisskummen uten at jeg har merket noen negative konsekvenser. Som et resultat har jeg kunnet kose meg med Norges nasjonalrett: Taco. Både tacoskjell, tortillaer, jalapenos og salsa utgår, så det er kanskje vanskelig å se for seg at taco kan bli godt på diett, men vi har laget en kjempegod variant som til og med er lett å tilberede. Vi steker kjøttdeig med litt løk og hvitløk og krydrer den med salt, pepper og bittelitt spisskummen (det er der tacosmaken kommer fra). Så forbereder vi guacamole og en grønn salat. Alt dette settes sammen i en porsjonsskål: Først kjøttdeig, så et tykt lag guacamole på toppen, og så en god mengde frisk salat øverst. Salaten kan gjerne ha litt agurk, rødløk og koriander for en enda mer ekte tacosmak.

Det er de tre beste oppskriftene jeg har funnet så langt. I tillegg vil jeg fremheve en dessert som er litt forbudt (jeg tåler den ikke så veldig godt), men som er mindre forbudt enn for eksempel potetgull, sjokolade og øl. Det gjelder å jukse med det sunneste alternativet. Desserten bruker usøtet kakaopulver og honning, begge deler er forbudt på AIP-dietten, men av og til må man jukse litt. Her er oppskriften på sjokobananpudding med kokosvaniljekrem. Den er  akkurat så god at folk må stoppe og si “Mmm…mmm.. Nam.. hva ER egentlig det her??? Nam!”

Nå ble jeg sulten… dårlig idé å blogge om mat rett før man skal legge seg.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>