Søvn

Søvn er en viktig ingrediens i den nye dietten jeg går på. Det synes jeg er veldig utfordrende, for jeg har alltid hatt et vanskelig forhold til søvn. Allerede som baby var jeg våken hele natta, til mine foreldres store glede. Barn skal visstnok også våkne tidlig om morgenen, men jeg tror aldri (seriøst aldri) at jeg har våknet av meg selv tidlig på morrakvisten. Jeg har hatt tregt for å sovne, og har hatt vansker med å våkne om morgenen. Jeg kan huske følelsen av å ligge i senga som sjuåring og kikke ut i det mørke soverommet i timesvis, fortvilet over natten som bare varte og varte. Etterhvert har jeg funnet rutiner for å roe ned og sovne, men det har tatt tid. I mange år hadde jeg et rituale hvor jeg måtte lese før jeg skulle sove. Når jeg leser underholdende ting (oftest tegneserier) kobler hjernen ut. Jeg opplever flyt, pulsen går ned, all tidssans forsvinner, og jeg slutter å lete etter grunner til å være våken. Hvis jeg går rett fra å lese til å forsøke å sove så blir noe av den rolige følelsen med inn i innsovningsfasen. Faren er at jeg blir sittende for lenge å lese (en gang i studietida leste jeg en hel Narnia-bok hver kveld, seks dager på rad. Altfor spennende!)

De siste årene har jeg har mindre tid til å lese. Tegneserierutinen har blitt byttet ut med filmskaping eller bokskriving. Jeg har et bibiliotek av filmer og bøker som jeg har lyst til å skrive. Mens jeg prøver å sovne spiller jeg ut scener, finner gode setninger og finpusser karakterene jeg har laget. Jeg lager dialog, kulisser, kostymer, tidslinjer. Så kjenner jeg etter – hva føler karakterene nå? Hva er motivasjonen? Noen ganger ser jeg scener fra flere perspektiver, gjennom øynene til alle de forskjellige karakterene før jeg bestemmer meg for hva som er best. Sakte men sikkert kobler den bevisste delen av hjernen ut, og mens jeg sovner fortsetter bildene og ordene å spille av seg selv. Det tar ennå tid å sovne, men jeg er i alle fall passe underholdt mens jeg venter.

Etter at jeg kuttet ut brød og melk for noen år siden har jeg merket stor forskjell i søvnkvalitet. Så lenge jeg er på en streng diett blir jeg trøtt om kvelden (et mirakel!), og jeg klarer å våkne om morgenen uten å være svimmel og sløv. Etter nyttår har jeg forsøkt å jobbe mer aktiv med søvn, og har prøvd å øke antallet timer per natt. Hvor mye søvn man egentlig trenger strides ekspertene om, men i steinalderdietten anbefales man å sove ni timer hver natt. Det er ganske mye! Jeg har nok vært mer på seks timer de siste årene, og jeg har nok visst innerst inne at det er for lite for meg. I en periode i studietida var jeg fri til å sove akkurat når jeg ville, og da regulerte døgnrytmen min seg slik: Jeg var våken til klokka fire, så sov jeg til klokka ett og våknet kvikk og opplagt. Det var noen fantastiske uker. Jeg har alltid tenkt at jeg trivdes så godt med det fordi jeg fikk være våken hele natta (jeg elsker å være våken om natta) men når kikker tilbake tror jeg det er den eneste perioden i mitt voksne liv hvor jeg jevnt har sovet ni timer hver natt.

Det å sove ni timer hver natt er veldig ambisiøst, særlig når jeg minst to kvelder i uka er på øvelse til klokka ti (og deretter må bruke minst en time på å lage kveldsmat og forberede frokost), men fremover skal jeg sikte på å sove minst åtte timer hver natt. Jeg får litt mindre kveldstid å rutte med, men kanskje føler jeg meg mer levende om dagen. Er veldig spent på hvordan det vil gå. For å motivere meg selv skal jeg leser mer om hvorfor søvn er viktig, og hva søvnmangel kan føre til. Her er noen artikler hvis du har lyst til å gjøre det samme:

Chris MacDonald – Den støre løgn om søvn

Robb Wolfe – Sleep, Sleep, Sleep! How Artificial Lighting And Cortisol Impact Zzz’s

Everyday Paleo – Get your sleep!!!!

Paleo Mom – Trouble sleeping?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>